dilluns, 30 de març del 2015

UNA BATALLA GUANYADA. El Constitucional permet suspendre el 'fracking' a Catalunya .El Govern de Mariano Rajoy té el primer ensopegada judicial en l'esforç del Ministeri d'Indústria per controlar legalment aquesta tècnica i que havia aconseguit l'anul·lació de les prohibicions càntabra i navarresa. La 'Generalitat' va modificar la llei sobre urbanisme per no concedir llicències de prospecció.








El fracking és, a dia d'avui, impossible de realitzar a Catalunya. El Tribunal Constitucional ha aixecat la suspensió cautelar que pesava sobre la llei catalana que havia prohibit de facto la tècnica en la comunitat autònoma. Aquesta suspensió havia arribat automàticament en presentar un recurs el Govern de Mariano Rajoy.

El tribunal va prendre aquesta decisió el 17 de març i ha publicat la decisió en el Butlletí Oficial de l'Estat d'aquest divendres. Amb aquesta resolució, té efecte la modificació de la Llei d'Urbanisme catalana que va redactar la Generalitat per no permetre la tècnica de fracturació hidràulica en terrenys no urbanitzables "quan tingui efectes negatiu". Aquesta norma es va adoptar el gener de 2014 i va ser recorreguda per l'Executiu. En admetre el Constitucional la petició, es va paralitzar automàticament la prohibició. Però els magistrats havien de ratificar o anul·lar aquesta suspensió en cinc mesos. Aquesta és la postura que han adoptat aquest mes. Queda pendent la resolució del fons de l'assumpte.

Un enfocament diferent

L'extracció de gas atrapat en roques profundes del subsòl mitjançant la injecció d'aigua -a enorme pressió i plena de productes químics- ha donat lloc a una batalla legal entre les comunitats autònomes i el Ministeri d'Indústria. Les iniciatives legislatives de Cantàbria o Navarra per impedir directament el fracking en els seus territoris va provocar la reacció de l'advocacia de l'Estat: envaïa les competències exclusives en matèria d'hidrocarburs. I el Tribunal Constitucional li va donar la raó.

No obstant això, Catalunya va utilitzar un gir diferent. Va aplicar les seves competències en urbanisme per no concedir llicències de prospecció o extracció en sòls no urbanitzables. És a dir, en la pràctica, posava una trava administrativa insalvable al fracking ja que els pous se situen en zones no habitades. Aquest ha estat el primer ensopegada legal, no definitiu, l'intent d'Indústria per controlar legalment l'fracking

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS