dilluns, 19 de gener del 2015

Projecte de llei del NOU REGLAMENT DE CIRCULACIÓ. Es Han begut l'enteniment. La DGT vol posar un límit a la velocitat màxima dels vianants.







El Consell d'Estat demana al Govern que reconsideri de principi a fi el nou Reglament General de Circulació. Considera que el projecte no pot entrar en vigor tal com està plantejat perquè no té el suport dels diferents ministeris implicats. Ni tan sols té el suport del Ministeri d'Interior, del qual depèn la DGT. L'informe que ha realitzat la Secretaria General Tècnica del Ministeri de l'Interior "no és favorable a aprovació de la norma projectada i el mateix es pot dir del Ministeri de Foment".

El més bel·ligerant amb la norma és del de Foment, que es mostra contrari -entre altres qüestions- a la pujada de la velocitat a 130 km / ha les autovies i autopistes. Diu que aquesta opció "disminueix la consciència de risc dels conductors i incrementarà el nombre d'accidents". Foment assenyala que les autovies i autopistes s'han construït per circular a 120 km / hi afegeix que la "societat espanyola no reclama aquesta mesura". Tampoc és partidari el ministeri que dirigeix Ana Pastor de baixar la velocitat a 90 en les carreteres convencionals. "Farà suposar als usuaris que pot bategar en la mesura una finalitat recaptatòria", assenyala Foment, que retreu a la DGT que bona part de les seves propostes són competència d'aquest departament així com el cost econòmic que suposarà el canvi de senyalització en els 85.000 quilòmetres de carreteres, cost que no s'ha quantificat.

El Consell d'Estat adverteix que la vida de les ciutats es veurà alentida amb la reducció del límit a 30 km / hi alerta que pot provocar el "col·lapse de les ciutats". El màxim òrgan consultiu afirma que aquesta modificació no és possible perquè "no té suport legal", envaeix les competències dels ajuntaments i seriosa motivar d'impugnació per part dels municipis.

Sobre el nou ús de la bicicleta, el Consell d'Estat demana que o bé que "se suprimeixi tot el capítol o bé sigui reconsiderat en el seu conjunt" per ser sotmès a una nova reflexió. El dictamen no comparteix la idea que les bicicletes puguin circular per la vorera amb els vianants i recorda en aquest sentit diverses sentències del Tribunal Suprem. A més, fa una altra consideracions, com el fet que les bicicletes no estan subjectes a assegurança obligatòria, de manera que "els atropellaments de vianants en voreres més que previsibles quedaran a càrrec de l'erari públic". També qüestiona que el reglament "permet als ciclistes utilitzar el voral de les autovies de manera habitual" mentre aquesta possibilitat està vedada per als ciclomotors.

En resum, el Consell d'Estat considera que no és un text meditat, que no hi ha un mínim consens, que envaeix competències dels ajuntaments que garanteixen la Constitució i que ara mateix és inviable el model sostenible proposat d'abandonar l'automòbil i fomentar l'ús de la bicicleta: "És anòmal sotmetre a consulta una proposta no compartida, ja no pels altres departaments ministerials, sinó també per bona part del ministeri proponent en el qual algunes unitats es manifesten clarament contraris a les propostes".

Però a més hi ha fragments de l'informe del Consell d'Estat que no tenen desperdici perquè considera que algunes de les propostes ratlla el ridícul. Per exemple, hi ha un nou apartat del reglament que el dictamen qualifica sarcàsticament d'innovador, és l'article 48.5: "Els vehicles en què el seu conductor circuli a peu no han de sobrepassar la velocitat del pas humà i els animals que arrosseguin un vehicle, la del trot ". El Consell d'Estat no es pren seriosament aquest precepte. Demana que se suprimeixi perquè "qui circula a peu és vianant, de manera que mal pot ser un conductor, però en tot cas qui circula a peu sempre es mou a velocitat del seu propi pas". Objecta més amb ironia que la mesura "podria suposar la prohibició de córrer, un esport molt estès en aquests temps".

Tampoc entén que els vianants es vegin obligats a sotmetre a una prova d'alcohol o drogues en el cas d'infringir una norma "com creuar indegudament un carrer" o veure implicats "directament o indirectament" en un accident. El Consell d'Estat considera aquesta proposta "insostenible" i alerta que pot vulnerar drets fonamentals com els drets a la llibertat i seguretat; a circular lliurement per l'estat espanyol ia la intimitat personal. I en to més jocós assenyala el dictamen que es pot "arribar a multar un passejant després d'haver pres una copa de vi". I pel que fa a les drogues, no hi ha a la norma precisió alguna del que s'ha d'entendre com a tal. El concepte de droga que maneja el Reglament és tan ampli que abasta des de la heroïna fins a la codeïna, que és la base del xarop per a la tos.

El dictamen, que no és vinculant, crida l'atenció també a la DGT perquè ha calculat molt malament el cost d'obligar els conductors de ciclomotors amb casc homologat i no certificat com fins ara. La memòria d'impacte calcula que més de dos milions d'usuaris hauran de comprar un casc homologat i assenyala que el preu és d'uns 20 euros, de manera que la xifra total és de més de vuit milions d'euros. Diu el Consell d'Estat que no és possible trobar un casc homologat a 20 euros perquè el seu cost oscil·la entre els 70 i 900 euros. L'organisme demana també reconsiderar aquesta mesura tenint en compte que el ciclomotor el fan servir joves d'escàs poder adquisitiu i que el sector té una gran importància econòmica a Espanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS