dimecres, 12 de febrer del 2014

La reforma laboral va entrar en vigor el 12 de febrer de 2012. En aquests dos anys , la xifra d'afiliats a la Seguretat Social s'ha reduït en 800.000 persones, un 5% . La taxa d'atur existent a l'inici de 2012 era del 23% . Dos anys després s'ha situat en el 27% . Més aturats i menys afiliats després de dos anys de reforma laboral . Rajoy, menteix , no soluciona els problemes i no hem deixa exercir de lliures ciutadans per poder decidir el nostre futur .





L'última reforma laboral , en vigor des del 12 de febrer de 2012, compleix aquest dimecres el seu segon aniversari , amb un balanç sobre l'atur i l'ocupació que algunes entitats , com Funcas , han qualificat de "poc encoratjador " . El Govern, per la seva banda , assegura que és ara , quan l'economia espanyola està començant a remuntar el vol , quan començaran a notar amb més intensitat els efectes d'aquesta norma en el mercat laboral .
Al tancament de gener de 2012 , tot just uns dies abans que la reforma laboral dels seus començaments, havia 4.599.829 aturats registrats a les oficines dels serveis públics d'ocupació. Dos anys després, els registres de l'antic Inem comptabilitzaven 4.814.435 aturats , fet que suposa 214.606 aturats més ( +4,6 % ) .
Així mateix , en aquests dos anys , la xifra d'afiliats mitjans a la Seguretat Social s'ha reduït en 769.627 persones, un 4,5% , fins a situar- 16176610 cotitzants en acabar gener de 2014 . Per la seva banda, el nombre d'afiliats estrangers s'ha reduït en aquest període en 175.365 cotitzants ( -10,4% ) , el que ha situat el total d'immigrants inscrits a la Seguretat Social a 1.514.821 afiliats , la seva xifra més baixa en anys .
Atenent a les dades que ofereix trimestralment l'Enquesta de Població Activa ( EPA ) , els resultats també són negatius en atur i ocupació . Quan va arrencar la reforma laboral , el nombre de desocupats EPA era de 5.273.600 persones ( dada corresponent al quart trimestre de 2011 ) . En el mateix trimestre de 2013 , la xifra d'aturats ha assolit els 5.896.300 , és a dir, 622.700 aturats més que dos anys abans ( +11,8 % ) .
La taxa d'atur existent a l'inici de 2012 era del 22,85% , segons l'EPA . Dos anys després s'ha situat en el 26,03% , és a dir , 3,18 punts per sobre . Així mateix, entre el quart trimestre de 2011 i el mateix trimestre de 2013 , l'economia espanyola va destruir 1.049.300 llocs de treball, un 5,9% , fins a situar el nombre d'ocupats en 16.758.200 .
El context econòmic en què es va aprovar la reforma laboral no és l'actual , raó per la qual el Govern esgrimeix que ara és quan més començaran a apreciar els seus efectes . En acabar 2011 , poc abans de l'entrada en vigor de la reforma laboral , l'economia espanyola acabava d'entrar en recessió i mostrava caigudes del PIB del 0,4% en termes trimestrals i del 0,6 % en valors interanuals .
Dos anys després , l'economia espanyola ha retornat a taxes positives trimestrals , amb un creixement del 0,3% , encara que segueix en taxes interanuals negatives ( -0,1% ) .
En matèria salarial , on l'Executiu s'observa un impacte positiu de la reforma laboral , s'aprecia una moderació notable dels sous pactats en conveni durant els dos últims anys . Així , mentre que el 2011 es va tancar amb una pujada salarial mitjana del 1,98% , el 2013 els salaris han crescut una mitjana del 0,57% .
Els sindicats atribueixen aquesta moderació en els sous dels treballadors a l'acord de convenis que van signar amb CEOE i Cepime per al període 2012-2014, tot i que retreuen a Govern i CEOE que no hagin controlat els preus públics i els beneficis empresarials . A més , les centrals sindicals es queixen que els salaris no s'han vist només moderats , sinó també devaluats , ja que els sous reals han baixat i els costos salarials s'han reduït més d'un 9% , minant el poder adquisitiu dels treballadors .
El Govern assenyala que en la moderació dels salaris ha tingut molt a veure la reforma laboral en introduir una major flexibilitat en la negociació col · lectiva , facilitant entre altres coses els desvinculacions de convenis i la modificació de les condicions laborals . De fet , segons el tercer lliurament del ' Observatori de Seguiment de la Reforma Laboral' , que elaboren la Fundació Sagardoy , el Club de l'Excel · lència en Sostenibilitat i Adecco , la reforma laboral ha permès a les grans empreses baixades mitjanes de sou del 10% .
Llums i ombres
Al contrari del que al · leguen UGT i CCOO , que denuncien que la reforma laboral no ha generat ocupació i l'ha precaritzat , l'Executiu defensa que la seva reforma laboral ha ajudat a frenar la destrucció de llocs de treball . Per argumentar aquesta idea , l'Executiu s'agafa a les dades d'expedients de regulació d'ocupació ( ERO ) , que mostren un descens dels treballadors afectats i un major ús de les suspensions de contracte i reduccions de jornada , davant dels acomiadaments col · lectius .
En un informe elaborat l'any de complir-se la reforma laboral, el Govern concloïa que la reforma va aconseguir evitar la destrucció de 225.800 llocs de treball en el seu primer any d'aplicació . " La reforma ha aconseguit contenir la destrucció de l' ocupació , augmentar la flexibilitat i reduir la dualitat . Està complint amb els seus objectius inicials " , va dir llavors la ministra del ram , Fátima Báñez .
Els sindicats no són els únics que fan un balanç negatiu de la reforma laboral , com tampoc el Govern es queda en solitari a l'hora de defensar la norma . En aquests dos anys , són diverses les entitats i institucions que han analitzat els efectes de la reforma laboral .
En complir-se el primer any de funcionament de la norma , el Banc d'Espanya constatava que la reforma havia aprofundit en el procés de moderació salarial i aconseguit un cert impacte positiu sobre l'ocupació net , encara que no apreciava grans canvis en la dualitat del mercat laboral . Funcas , per la seva banda , ha publicat recentment un informe en el qual també lamenta que la reforma no s'hagi resolt el problema de la dualitat entre fixos i temporals , alhora que qualificava de "poc encoratjadors " els seus resultats en ocupació i atur .
Per la seva banda, la Fundació Sagardoy ha destacat que els acomiadaments improcedents han perdut pes gràcies a la reforma laboral , mentre que l'OCDE , en l'informe que li va encarregar el Govern sobre la norma , va concloure que , tot i que anava en la direcció " correcta" , era necessari adoptar més mesures per reduir la taxa d'atur , incloent una reducció gradual de les indemnitzacions per acomiadament en les grans empreses i l'ampliació del període de prova .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS