diumenge, 2 de febrer del 2014

La MARCA ESPAGUANA fa de esquirol a França . La guerra del ' totxo' . Els constructors francesos no volen la competència deslleial dels espanyols . Els constructors espanyols paguen salaris més baixos i les empreses tenen menys despeses per treballador .






Els constructors francesos no volen la competència dels espanyols . Els acusen de llençar els preus . Les empreses espanyoles -petites i mitjanes - han fet de la necessitat virtut i , en vista de la paràlisi al nostre país , han decidit aprofitar els avantatges competitius que la seva experiència i la reforma laboral de Rajoy els donen davant dels constructors gals per intentar salvar seus comptes .
La guerra del ' totxo' a França , especialment al sud , va arrencar en la segona meitat de 2012 i no ha fet sinó intensificar-se. Després d'un exercici que ha estat difícil altra vegada, 2014 arrenca amb un nou crit de descontentament dels constructors gals , que han vist com s'ha anat incrementant el nombre de licitacions i concursos que guanyaven els espanyols en els dos últims anys . Els francesos acusen als espanyols de "competència deslleial" , tal com ha recollit àmpliament la premsa local . Afirmen que els espanyols paguen salaris més baixos i que les empreses tenen menys despeses per treballador . L'animadversió s'ha intensificat fins al punt de parlar-se de "croada contra els constructors espanyols " a la premsa francesa .
Els experts afirmen que , efectivament , els constructors espanyols solen guanyar els projectes pel preu . Tal com explica un dels economistes d'Axa Investment Managers , "les reformes laborals han aconseguit un mercat laboral més flexible , a França és molt rígid " . És el cas de Urcotex , que construeix unes instal · lacions per a bombers a Perpinyà . La seva oferta era un 10% inferior a la següent. La renovació del McDonald 's de Tarbes ( als Pirineus ) l'ha aconseguit una firma espanyola . Altuna va fer la sala de concerts de Anglet ( a la regió d'Aquitània ) i Goizuetaka s'ha endut la construcció d'un bloc d'habitatge públic a Biarritz ( també a Aquitània ) .
més experiència
No obstant això , el preu no és l'única raó per la qual els espanyols estan portant projectes , asseguren a aquest costat dels Pirineus. Fonts del sector afirmen que les empreses espanyoles tenen més experiència i són competitives no només en preus . "Nosaltres sí que estem més preparats tècnicament , perquè les empreses a Espanya estan acostumades a executar tota l'obra , no només una de les fases , com es fa a França i això ens reconeixen allà que és una amenaça per a ells" , comenta Albert Martí , responsable dels projectes a França de Urcotex , empresa constructora amb seu a Barcelona .
"A més , al final , tot i que els preus de l'empresa puguin ser inferiors , treballar a França implica una sèrie de costos indirectes , derivats d'assegurances, transport , etcètera , que, al final , fan que no siguem molt més barats , només una mica " , afegeix.
D'altra banda , fonts sectorials reclamen que " si busquem una Unió Europea , un mercat únic , França ha d'obrir i que les seves empreses busquin la competitivitat que els calgui . A nivell institucional no tenen res a dir , ja que forma part de la normativa europea . Es pot competir " . Una altra font assenyala que els arguments que donen els francesos dels preus " són una ximpleria " . No obstant això , les queixes hi són.
Les traves dels francesos
Martí assenyala que França " és un mercat difícil en què entrar" . L'empresa amb seu a Barcelona es va adjudicar la construcció- de l'estructura - d'unes instal · lacions per a bombers perquè era la que va oferir "un preu més barat" . Martí explica que altres empreses els van demandar , però els tribunals els han donat la raó i comenten que , malgrat les dificultats que s'han trobat , busquen nous projectes al país veí . Allà les coses no estan tan malament com a Espanya : "A cada concurs i licitació van moltes menys empreses , hi ha menys competència" .
Entre les barreres amb què ha topat Urcotex , a més del rebuig de les empreses gal · les i la demanda , cal tenir en compte les diferències legals i tècniques . Per exemple , "no et permeten subcontractar , quan vas a un concurs has de justificar que pots fer l'obra amb el personal en plantilla de l'empresa" . I assegura que "als espanyols no els passen ni un. Els controls i les inspeccions són constants i exahustius , no hi ha tensions , però sí excés de zel amb cada pas que donem " .
D'altra banda , les traves burocràtiques són també importants . Els mateixos constructors francesos han demanat una simplificació de les exigències normatives en el sector i que es creïn les condicions necessàries perquè pugui haver-hi una baixada significativa dels costos de producció .
De la necessitat , virtut
Les grans constructores fa anys que es van llançar al mercat internacional i avui més del 70 % dels seus ingressos prové de fora d'Espanya , dels grans projectes , com és el cas del Canal de Panamà . No obstant això , en el cas de les constructores més petites , la dependència del mercat local és encara enorme i només un terç dels ingressos els fan a l'estranger , segons les dades de ANCI , l'Associació Nacional de Constructors Independents .
Però la sortida a l'estranger parace la millor opció tenint en compte que l'esclat de la bombolla immobiliària ha deixat rere seu milers de cadàvers empresarials en aquest sector . En els últims cinc anys han desaparegut del mapa gairebé 13.000 empreses : 7.791 constructores i 5.153 immobiliàries , segons dades del Barem Concursal de 2013 elaborat per la consultora PwC .
Tot i que el sector de la construcció europeu tampoc està per tirar coets , les empreses espanyoles troben més oportunitats fossis . La previsió d'Euroconstruct per a aquest sector el 2014 és que es produirà encara una caiguda del 6,7 %. Segons aquesta anàlisi , encara és prematur parlar que s'hagi tocat fons , però s'espera que a partir de 2015 s'observi una millora. Això sí , no calcula xifres positives fins 2016. En el cas d'Europa , Euroconstruct és prudent i assenyala que "no hi ha motius per a una recaiguda , encara que tampoc per esperar una recuperació fulgurant " . Les expectatives de creixement per a aquest exercici és del 0,9% i per al següent , del 1,8% .
El problema principal que afronten aquestes companyies a l'hora de creuar els Pirineus per salvar els seus comptes és de finançament i avals per a les seves operacions , segons les dades que maneja la Confederació Nacional de la Construcció ( CNC ) .
En aquest sentit , Aragó va anunciar al novembre un pla d'internacionalització de què es beneficiaran , entre altres, les empreses d'aquest sector i assenyalava que , en concret , 150 empreses busquen fer negoci a França .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS