dimecres, 19 de febrer del 2014

I què faria Espanya sense Catalunya ? . Espanya sense Catalunya seria expulsada de la UE ... PER FI HA QUEDAT CLAR El FUTUR D'ESPANYA . Els debats independentistes en els últims anys s'han augmentat i pres una nova perspectiva , deixant la utopia i caminant cap al realisme polític . Una altra cosa és el que seria una Catalunya independent en el camp econòmic , sobretot pel que perdria Espanya com a Estat .






Gairebé de la nit al dia , l'estat iugoslau va saltar pels aires i Eslovènia va esdevenir una república independent . Quin pes va tenir en ella la gent com a motor del procés ?
Igual que està passant a Catalunya , l'independentisme a Eslovènia va impulsat pel poble . Els polítics van acabar sumant-se a l'onada , tot i que inicialment molts tenien dubtes sobre si aquest era el rumb correcte . De fet , fins a pocs mesos abans del referèndum del 23 de desembre de 1990 ( en què el SI va guanyar amb un 88,5 % dels vots ) el sentiment independentista no era tan majoritari i no estava gens clar que obtingués la victòria .
També a Catalunya l'independentisme ha crescut notablement en pocs anys . Troba paral · lelismes ?
A Eslovènia , els partidaris d'aquesta via es van disparar quan el procés es veia que anava de debò . Hi ha un moment en què es traspassa un punt de no retorn i el suport a la independència esdevé imparable . No sé si ja ha arribat a Catalunya .
Aquí encara estem encallats en el debat de si l'Estat ha de permetre el referèndum . Els catalans tenen dret a decidir el seu futur polític ?
Sí . La llibertat d'expressió és un dret democràtic fonamental .
Doncs el govern espanyol diu que això aniria en contra de les lleis .
No hi ha justificació legal per oposar-s'hi. La Constitució espanyola no prohibeix els referèndums , només indica que per poder fer necessària l' autorització de l'Estat . Si a Madrid reconeguessin el dret del poble català a expressar la seva voluntat , no s'oposarien al referèndum .
Li sorprèn el contrast entre l'actitud de Mariano Rajoy i la del govern britànic , que ha donat llum verda al referèndum d'Escòcia ?
Són dos casos diferents . A Espanya alguns interpreten la Constitució de manera que neguen el dret a celebrar un referèndum mentre que al Regne Unit això ni tan sols és objecte de discussió , perquè es considera un dret inherent .
Les veus més bel · ligerants amb la consulta invoquen fins i tot l'article 155 de la carta magna , per amenaçar de suspendre l'autonomia.
És cert , però l'article diu que es podria suspendre " per interès general" . I és realment d '"interès general " el manteniment de la unitat d'Espanya ? Aquest va ser un dels arguments que la part sèrbia va esgrimir quan algunes Repúbliques es volien independitzar de l'antiga Iugoslàvia . Però no és un concepte utilitzat en dret internacional .
Què diria la comunitat internacional davant d'una declaració unilateral d'independència ?
El que va quedar clar en el cas de Kosovo , amb el posicionament del Tribunal Internacional de Justícia , és que no hi ha res en el dret internacional que prohibeixi una declaració unilateral . El dret internacional no dóna el dret a la secessió , però tampoc prohibeix aquesta via . Simplement no es fica . No es podria al · legar , doncs , que el dret internacional el considera il · legal .
Un dels arguments dissuasoris utilitzats pel govern espanyol és que Catalunya quedaria exclosa de la UE. És inevitable que això passi ?
Catalunya hauria d'insistir que no es tracta d'una secessió , sinó de la dissolució d'Espanya. Catalunya és part essencial . Si s'independitza , Espanya tal com està concebuda avui deixarà d'existir , i els estats que es derivin hauran de ser considerats hereus de l'estat dissolt . Això és important des del punt de vista de la pertinença a la UE de Catalunya i de la part que quedi d'Espanya : o bé tots dos territoris es mantenen a la UE o ambdós queden fora . Espanya sense Catalunya seria un país diferent . No veig per què només hauria de demanar Catalunya el seu reingrés . Arribat el cas , també Espanya hauria de fer.
Com experta en aquests processos , què preparatius veu essencials en el camí cap a l'estat propi?
És extremadament important analitzar com fer el repartiment d'actius i passius amb Espanya . Cal reunir molta informació per explicar bé a la gent si una Catalunya independent seria viable . També les institucions financeres internacionals voldran saber quina proporció del deute total espanyol acaba assumint Catalunya . Cal tenir clara la llista d'actius i passius a dividir .
No sembla , però, que l'Estat estigui gens disposat a parlar .
Sèrbia tampoc volia parlar de repartir- res amb les noves Repúbliques però , un cop es va veure clar que Eslovènia seria independent , els bancs van anar a negociar directament amb les autoritats eslovenes . A Catalunya podria passar el mateix, que les discussions es fessin entre Catalunya i els bancs , el Club de París o l'FMI , sense intervenir Espanya . Sí que caldria participar, però , en el repartiment d'actius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS