divendres, 14 de febrer del 2014

El reglament de Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat determina que les pilotes de goma no poden utilitzar-se a menys de 50 metres de les persones excepte en casos extrems . La Guàrdia Civil va fer ús d' antiavalots des d'un vaixell i el tret de pilotes no va ser reglamentari .






La decisió dels comandaments de l'institut armat a Ceuta de disparar pilotes de goma al voltant dels immigrants mentre intentaven creuar la frontera nedant no és reglamentària . El ministre de l' Interior, Jorge Fernández Díaz , ha justificat aquesta acció argumentat que , quan els subsaharians estaven a 25 metres dels agents , es va ordenar cessar el llançament de pilotes . No obstant això, les normes de les forces de seguretat nacionals sobre l'ús d'antiavalots no esmenten aquesta distància mínima perquè en realitat no recullen en cap cas el seu ús contra persones que estan a l'aigua. El portaveu de la Guàrdia Civil reconeix eldiario.es que "no està recollit en cap reglament intern el llançament de pilotes de goma a l'aigua" .
En tot cas , la distància mínima establerta com a norma general pel reglament intern de l'ús de material antiavalots de les forces de seguretat és de 50 metres i no de 25, com va dir Fernández Díaz , que sí que és aplicable però només per a casos extrems , sempre i quan les persones a dissuadir estan sobre terra i mai impactin directament sobre el seu cos .
Segons expliquen les mateixes fonts , " el reglament intern de la Policia i la Guàrdia Civil que regula l'ús de sobre pilotes de goma està pensat únicament per a operacions en terra " . D'aquesta manera , mai s'ha contemplat seu ús en una situació de tanta vulnerabilitat com la patida per persones que estan a l'aigua o , com en aquest cas , mentre tracten de creuar la frontera de Ceuta nedant .
En aquest mateixa línia s'expressen fonts de les unitats d'intervenció policial ( UIP ) , que afegeixen que l'ús de material antiavalots , com pilotes de goma o gasos lacrimògens està indicat per a casos d'alteració greu i violenta de l'ordre públic . La distància de 25 metres està reservada en els reglaments per a casos extrems , que , segons aquestes fonts , no respon a una travessia nedant d'immigrants per la frontera .
En seu parlamentària , Fernández Díaz ha afirmat que "tots els llançaments es van fer des de terra , d'acord amb els protocols d'utilització dels mitjans antiavalots , i la zona d'impacte sempre va correspondre a aigües espanyoles , lluny d'on es trobaven els immigrants" .
Segons s'observa en alguns dels vídeos difosos, una línia d'agents de la Guàrdia Civil que custodia la platja efectua diversos trets , cosa que indiquen no només les detonacions , sinó també els fogonades que surten de les brocals de les escopetes , el complement que permet disparar les pilotes o els pots lacrimògens .Sí que es va usar material antisturbios des del vaixell
En algunes de les imatges s'observa també que els agents disparen a mínim un cop a l'aire des de la patrullera de la Guàrdia Civil , en l'aigua . El ministre ha afirmat que els agents " mai" van usar material antiavalots des de les embarcacions . No obstant això , en les imatges emeses en Telecincoo elmundo.es i gravades per un testimoni es veu clarament una fogonada una vegada que els immigrants han superat l'embarcació . Les salves de fogueig , que tenen caràcter dissuasori , estan tipificades com a material antidisturbis : "s'usen per espantar " , abunden aquestes fonts policials . Els morts confirmats de la tragèdia van morir ofegats en una allau dins del mar, ha confirmat el mateix ministre .

 
Els protocols d'actuació policial també estableixen un ordre en el llançament dels projectils , i assenyalen que abans del llançament de pilotes s'ha de disparar sempre una salva sense càrrega : "Té un objectiu clar de dissuasió . Si la situació continua sent violenta es llancen ja pilotes o el que sigui procedent dins de l'equip antiavalots " , expliquen .
La Comissió Europea va recomanar la desaparició de les pilotes de goma per a finals de 2012 . Són 90 grams de cautxú massís , d'una mica més de cinc centímetres de diàmetre , llançats a una velocitat de sortida de 720 quilòmetres per hora . A Itàlia , Grècia i Alemanya ja no s'usen . Frontex no diu res específicament sobre l'ús de material antiavalots , llevat que s'ha d'utilitzar de forma proporcional a l'objectiu que es persegueixi .
Tot i que el ministre Jorge Fernández Díaz ha insistit en la seva compareixença que no existeix una relació causa -efecte entre l'ús de material antiavalots en l'aigua i la mort dels immigrants , ha admès que els agents van deixar de disparar quan es van adonar que corria perill la vida de les persones que eren al mar. "En el moment en que el llançament d'aquestes pilotes de goma com a material dissuasori , d'acord amb els protocols d'actuació establerts , es va entendre per part de l'oficial al comandament que podien posar en risc mínimament a aquestes persones , es va donar l'ordre immediata de deixar d'utilitzar- " , ha assegurat el ministre .


En aquest cas l'objectiu dissuasori no es va complir , ja que el grup d'immigrants va continuar nedant fins a la platja , on els esperava la línia d'agents de la Guàrdia Civil . "En les imatges s'aprecia que els agents no apunten ni encanonen a cap de les persones que arriba l'aigua , però sí que és reprovable que no tinguin un paper més actiu en la situació de rescat , tot i que han pogut valorar que, ja que el grup d'immigrants era molt nodrit , l'entrada a l'aigua d'algun agent podia posar en risc . I sempre s'ha de mantenir l'autoprotecció ", assenyalen des de les Unitats d'Intervenció Policial .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS