dilluns, 3 de febrer del 2014

El director del documental Edifici Espanya, que ha vetat el Banc Santander , assegura que no entén com una simple pel · lícula pot perjudicar el primer banc del país sense si més no anomenar-lo. La pel · lícula , que retrata les obres de remodelació de la mítica torre madrilenya en 2007 , serveix també com a metàfora de l'explosió de la bombolla immobiliària .






El director Víctor Moreno , que manté un litigi amb el Banc Santander per vetar seu documental .

 
Com pot un documental com el teu afectar el principal banc d'Espanya ? A què creus que poden témer ?
Sincerament no ho sé . Desgraciadament , un documental de creació té una distribució limitada , basada essencialment en festivals , mostres i alguna sala . Des que vam rebre el requeriment , no paro de donar-li voltes i segueixo sense entendre com és possible que aquestes exhibicions puguin inquietar una corporació com el Banc Santander . Crec que per al Banc - igual que per a mi - és molt pitjor la situació que a poc a poc s'està creant .
Com t'ha afectat com a creador i en la teva carrera que el documental porti un any i mig sense poder exhibir ?
M'ha afectat moltíssim tant a nivell personal com laboral . Per sort tinc a la meva parella , la meva família, amics i molts cineastes nacionals i internacionals que estan molt a prop, i això m'ha permès veure la part més positiva de la situació . Pel professional ha estat terrible , perquè hem dedicat cinc anys de la nostra vida a alguna cosa que crèiem que de veritat tenia interès , i la resposta que estava tenint en festivals de tot el món així ho demostrava . A la pel · lícula i , evidentment a tot l'equip que la vam fer , ens ha fet un dany irreparable . En tot cas , com a cineasta , t'he de dir que aquesta experiència m'ha reafirmat en la meva convicció de fer cinema del real ja que el considero imprescindible per reflexionar sobre la societat en què vivim .
Com ho ha viscut teu grup de treball a la pel.lícula ?
Per a tot el grup ha estat duríssim , igual que per a mi . Pensa que en aquest tipus de pel · lícules de tan baixa producció les persones treballen amb pocs mitjans però creient molt en el projecte , amb molta il · lusió . La gratificació és que la pel · lícula es vegi i tingui resposta . I això també ha estat dolorós per a mi ja que he estat testimoni de com aquesta il · lusió se'ls arrabassava . Treballar per alguna cosa que després no es permet veure . Però el positiu és que la major part d'ells han estat de forma contínua donant suport .
Creus que el teu cas forma part d'un modus operandi de les grans empreses espanyoles ?
No cal recordar que una gran part de la història d'Espanya per comprovar que és un país que s'ha construït a partir del silenci i la foscor . No dic totes , però sí que crec que bastants han estat hereves d'aquesta tradició i igual la tenen incorporada inconscientment . El que realment em preocupa és que en aquest temps de privatitzacions on s'està gestant el nostre futur a curt i llarg termini , aquesta tradició es ejerzaes sobre els pilars fonamentals de la nostra democràcia .
Com es baralla contra el Goliat de les corporacions ?
Gràcies a mitjans com vostès , al suport de molta gent que ens acompanya , a una forta convicció moral ... Sense aquests pilars hauria estat impossible fer el pas. I ho hem fet perquè considerem que , en aquest dur moment que vivim , una societat com la nostra ha de conèixer aquest tipus de situacions . Es fa necessari parlar sense pors .
Com et sents pensant que el fet que no hagis arribat a un acord amb el Santander pot portar-te a la llarga conseqüències legals ( i econòmiques ) ?
No entenc per què podria portar algun tipus de conseqüències legals o , per descomptat , econòmiques . Tan sols estic exercint la meva llibertat d'expressió .
Per què creus que la gent hauria de veure Edifici Espanya ?
Considero que és un testimoni únic de la història recent del nostre país . Es tracta d'una pel · lícula molt física on el treball té una presència molt important dins d'un espai la memòria es va diluint . Una obra molt coral i humana registrada en un període històric on la situació del país va fer un gir radical i irreversible . Diguem que vaig estar en el moment oportú i en el lloc indicat .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS