dimecres, 5 de febrer del 2014

COM ES PODRIA CREAR NOUS LLOCS DE TREBALL I L'ESTAT NO LI INTERESSA . Mentre el consum elèctric a Espanya queia al desembre al nivell de 2005 , el seu preu pujava més del 70 %. LA BIOMASSA , DE POSAR EN MARXA amb una mínima viabilitat i de posar-se en marxa es generarien més de 80.000 en el seu inici immediat , la fusta creix , el petroli no . La energètic de futur a casa nostra :





VIDEO : http://youtu.be/7rrVt6_RBVQ energètic de futur a casa nostra . 

 
No és una energia renovable qualsevol. És una oportunitat per a la recuperació econòmica , la revitalització sostenible del rural i la protecció del medi , ja que ajuda a reduir " dràsticament " el nombre d'incendis en les nostres muntanyes , crea ocupació poc estacional i és barata . Però el fet és que , encara que el seu potencial és elevat , Espanya deixa d'utilitzar cada any prop de 18 milions de tones de biomassa forestal . Són dades de l'organització Unió per la biomassa que lluita perquè el govern "deixi de forçar la desaparició del sector" . No obstant això , malgrat l' alt desaprofitament ja que existeixen zones protegides que han de ser respectades i altres de difícil accés que reuneixen uns 14 milions de tones de biomassa , altres 14 milions de tones si s'aprofiten .
Es considera biomassa forestal a residus de la vegetació que cobreix els terrenys forestals i restes de primera o segona transformació de la fusta . Fins l'extensió de l'ús de materials fòssils com a font principal d'energia , l'extracció de biomassa de les muntanyes per escalfar la llar ha estat una constant històrica . Actualment , al seu ús com a font calorífica , se li ha afegit el potencial d'energia elèctrica .
Segons Ecologistes en acció , " si es destina a producció d'energia elèctrica , al contrari que altres fonts renovables , es pot regular el moment en què es produeix l'electricitat , la qual cosa és necessari en un mix de generació 100% renovable " i en ambdós casos , tenen balanç zero de gasos amb efecte d'hivernacle a mitjà termini " si tot el procés es fa de la forma adequada , per al que s'ha de considerar tot el cicle de vida" .
L'organització recorda que des de la publicació del Reial decret Llei 1/2012 , s'han suprimit les primes a la producció elèctrica mitjançant fonts renovables . Entre altres avantatges , s'ha tirat per terra les oportunitats d'ocupació : "Si les plantes que hi havia en projecte abans de les duríssimes mesures del Govern ( biomassa , biogàs i FORSU ) , poguessin assegurar una mínima viabilitat i es posessin en marxa, generarien més de 80.000 llocs de treball, entre els quals hi hauria gairebé 7.000 per al manteniment i prop d'un miler directament en l'àmbit rural , ramader i forestal " , calculen des d'Unió per la biomassa .
El radiador de biomassa
Mentre el consum elèctric a Espanya queia al desembre al nivell de 2005 , el seu preu pujava més del 70 %. En la recerca d'alternatives a la desmesura de la factura elèctrica , els ciutadans s'han fixat en la biomassa tèrmica , que ha crescut un 20 % en un any . En una casa , de l'energia que es consumeix a l'hivern , fins a un 80 % pot correspondre a la calefacció i un 14% se'n va en escalfar l' aigua . El biocombustible del qual s'alimenten les calderes de biomassa , resulta molt més econòmic que els tradicionals combustibles fòssils . Es calcula que l'estalvi pot ser del 70% . A més , el seu preu és més estable , ja que no depèn del fixat per altres Estats .
L'Estat espanyol fa més importacions de combustible , principalment fòssil , que el 1980 i s'acosta al 80% , enfront d'una mitjana europea del 54%. Però, s'estan prenent mesures per reduir aquesta dependència? En el seu manifest informatiu " Energia neta per a una Europa sostenible " la Fundació Equo i la Fundació Renovables consideren " evident " que les prioritats de les polítiques europees no coincideixen amb les espanyoles "tot i que els nostres reptes són molt més greus tant en dependència i intensitat energètiques com en emissions de CO2 " .
Mentre avui Europa llança una mirada més ambiciosa a 2030 i 2050 , " Espanya ha decidit aturar" . "El negacionisme que predomina enfront de les fonts renovables , l'eficiència energètica , les emissions contaminants i el canvi climàtic mereix no només una reacció de la societat espanyola sinó també de la societat europea contra els interessos d'una economia basada en els hidrocarburs i l'energia nuclear a través d'un mercat oligopolístic " .
La fusta creix , el petroli no
La biomassa forestal ofereix una energia que genera en el seu entorn cada euro de guanys . La fusta creix , el petroli no . Els arbres ho fan , a més , aquí . I el seu balanç del CO2 és nul .
Malgrat les dificultats , en l'actualitat , existeixen gran quantitat de marques de calderes per a biomassa en el mercat i diversos projectes que fornecen el combustible . Un d'ells és Montaraz , una consultora de l'Associació Nacional d'Empreses Forestals ( Asemfo ) els integrants , enginyers de forests , van iniciar el 2009 la creació d'una planta que converteix la fusta en estelles , a Lozoyuela , Madrid , al peu de la NI .

 
Ho van fer a través d'unes línies de subvenció de la Unió Europea per a projectes que promoguessin la generació d'ocupació en el medi rural , el finançament del BBVA a través del seu programa d'emprenedoria social Momentum Project i l'impuls del programa pilot " L'energia de nostres avantpassats "per a la promoció de la biomassa forestal com a font energètica autònoma en comarques rurals , impulsat per Asemfo .
Les idees rectores són : tenir net la muntanya , evitar les seves incendis i les seves plagues , generar llocs de treball en els entorns rurals , aconseguir un balanç neutre de CO2 en el consum d'energia i que la que es consumeixi sigui del propi entorn , evitant transports innecessaris .
"Nosaltres som d'aquí - tenen - , de la zona , som forestals , i vam voler unir un servei que pot donar el bosc és en si mateix un jaciment energètic , a les zones rurals on antigament s'escalfaven amb fusta . El que passa és que , buscant la comoditat , es van passar a combustibles fòssils que nosaltres ( Espanya ) no tenim " . " La biomassa és tan còmoda com qualsevol altre combustible modern , però usant un recurs renovable , autòcton , que no cal comprar fora i que té un munt de beneficis socials , ambientals i econòmics" .
No tot s'hi val ( contra els amos de la biomassa )
" Cal anar amb compte " , perquè en la denfensa de l'ocupació de la biomassa forestal no tot s'hi val. Tal com indiquen Ecologistes en acció " la biomassa és una oportunitat de producció energètica neta , però només si es compleixen estrictes requisits" .
Per exemple , és imprescindible evitar els llargs desplaçaments de biomassa que no tenen sentit des d'un punt de vista de l'aprofitament energètic . Hi ha empreses i consumidors que ho incompleixen . " A Catalunya - diuen -s'ha arribat a l'absurd d'exportar biomassa a Itàlia per al seu aprofitament energètic . La generació d'electricitat ha de tenir lloc a pocs quilòmetres de la producció o recollida " .
També s'ha de trencar amb " perilloses temptacions " de desenvolupar organismes modificats genèticament o completament artificials per obtenir una alta producció . "Els grans laboratoris químics i empreses energètiques ja estan apostant per aquestes tecnologies tan arriscades " . És una cosa que il · lustra molt bé Els amos de la biomassa pel control de l'economia verda .
Així mateix , els cultius per a aprofitament energètic " no han d'entrar en competència amb la producció d'aliments , que ha de ser prioritària en una societat en què cada vegada més gent passa fam" . "Tampoc es pot permetre l'ampliació de noves terres de cultiu per a cultius energètics" , icluyendo entre aquestes "les que es van deixar de treballar fa cinc anys o més , ja que en les mateixes ja s'ha iniciat el procés de regeneració natural . En cap cas es poden substituir boscos per cultius " .
" La biomassa - es conclou - no és cap panacea per solucionar problemes com el canvi climàtic o la dependència energètica . Reduir el consum energètic ha de ser la màxima prioritat" .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS