dimecres, 29 de gener del 2014

Solidaritat denuncia l' augment excessiu i arbitrari dels preus del transport públic . Usuaris del transport públic convoquen 39 concentracions en la sisena jornada contra la pujada de preus . Solidaritat, Veïns i sindicats es queixen que els bitllets han pujat fins a 17 vegades l'IPC de 2013 . Solidaritat , expressa públicament el seu rebuig als últims augments de preu del Transport Públic al nostre país .





 Diverses entitats ciutadanes , amb la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona al capdavant , han convocat per aquest dimecres una vaga d'usuaris i usuàries del transport públic contra la pujada de les tarifes . L'acció consistirà en no agafar ni metres ni autobusos de la xarxa pública entre les 20 i les 20,30 h , tot i que les concentracions s'han convocat a partir de les 19 h . La protesta , convocada formalment per la plataforma Stop Pujades Transport , és la continuació de les diverses propestas que es realitzen setmanalment des que es va aprovar l'últim increment dels preus , a inicis de 2014 .
Les accions , que en algunes ocasions suposen la paralització dels trens i autobusos , s'han anat estenent a poc a poc . En aquesta ocasió , a més de les concentracions en diversos punts de la ciutat de Barcelona , hi haurà també a Badalona , Sant Adrià , l'Hospitalet , Castelldefels , Cornellà , Gavà , Premià de Mar , Sant Boi , i Santa Coloma . En total hi haurà 39 protestes localitzades , segons manifesten els organitzadors .La protesta compta també amb el suport d'organitzacions sindicals com CCOO i CGT , i de partits polítics d'esquerra i altres entitats ciutadanes .
La T -10 puja 17 vegades l'IPC
La plataforma critica durament l'increment de les tarifes del transport públic a l'àrea metropolitana decidit per l'Autoritat Metropolitana del Transport ( ATM ) . Remarquen que amb la revisió dels preus s'ha penalitzat a la immensa majoria dels usuaris de tarifa integrada , que utilitzen les targetes T -10 i la T-50/30 ( prop del 80 % dels usuaris / es segons l'ATM ) , amb pujades molt per sobre de la inflació ( 17 vegades l'IPC en el cas de la T -10 ) .
La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona veu en la pujada de preus un " desafiament als barris més castigats per la crisi , l'atur i les retallades" i critiquen que, a més , hagin eliminat línies d'autobús i els autobusos de barri els diumenges i festius .
A nivell global es demana , per tant , que es redueixin els preus i que s'incrementi el finançament públic del transport en aquesta part del territori . I s'apel tant a l'Estat central , que ha rebaixat la seva aportació , com a la Generalitat que també l'ha reduït de forma important . Per tant , es reclama que es torni als preus del 2013.
Vicenç Tarrats , secretari de Política Territorial del Barcelonès de CCOO , adherida a la protesta , afegeix un matís propi . "Nosaltres , com a sindicat , reclamem que es convoqui una taula social del transport , que es converteixi en un marc de diàleg estable amb l'administració per negociar temes com la mobilitat" . En aquest sentit recorda que fa anys que es va aprovar una llei de mobilitat de Catalunya , però que no s'ha desenvolupat. D'aquesta norma hauria de sortir també una reglamentació sobre el finançament , cosa que tampoc ha fet , tot i que cada any es repeteixen les protestes ciutadanes al respecte.
Curiosament , en els últims anys canvia acceleradament la proporció de fonts de finançament del transport de rodalies a Catalunya, que s'acosta a un 60% aportat pels usuaris directes i un 40% aproximadament que sortiria dels impostos . Als països de l'entorn fa anys que l'equació és gairebé al revés , un 40% aportat pels usuaris i la resta procedeix dels pressupostos públics , indica Tarrats .
A la critica sobre el finançament , el sindicat CGT afegeix altres puntualitzacions . Considera que els diners de més que es recaptin no es destinaran a millorar el servei , ni a renovar les flotes de transport . Posen el dit a la nafra remarcant que aproximadament el 10% de la plantilla de transports de Barcelona cobra fora de conveni , el que fa que les retribucions d'aquesta part del personal siguin una incògnita . Hi sumen dos aspecte més . El primer és el que entenen com superpoblació d'alts directius , molts d'ells antics dirigents polítics , que poden arribar a cobrar fins a 100.000 euros a l'any , i la segona, que hi ha personal especialitzat a les respectives empreses , se segueixin contractant societats externes per realitzar diverses tasques especialitzades .
Sigui com sigui , els organitzadors pensen mantenir el pols reivindicatiu en veure que cada vegada la protesta s'estén territorialment més . Ni Tarrats , ni els altres convocats consultats s'atreveixen a comparar la iniciativa en marxa , amb la gran vaga de tramvies viscuda durant el franquisme en què els usuaris van ser també els grans protagonistes d'una protesta contra el que era en un moment de crisi era una pujada injustificada dels preus del transport públic . No obstant això , creuen que motius per emular aquella protesta hi ha de sobres .



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS