dimarts, 28 de gener del 2014

Lagarde afirma que els salaris no han baixat prou a Espanya . El Fons vol una altra reforma laboral que iguali el cost d'acomiadament de temporals i indefinits , l'estudi de l'FMI i la CEOE , es queixa que els tribunals facin " interpretacions restrictives" de la norma laboral i es posin a favor dels treballadors en els acomiadaments .






El Fons Monetari Internacional ( FMI ) ha avisat aquest dimarts que l'èxit de la reforma laboral a Espanya dependrà que els tribunals no facin una "interpretació restrictiva " i ha recomanat al Govern de Mariano Rajoy que introdueixi millores , en particular per harmonitzar la protecció de contractes temporals i indefinits i acabar amb la pròrroga automàtica dels convenis , coneguda com ultraactivitat .
L'FMI ​​assegura que la diferència en la remuneració de l'acomiadament entre els contractes és la causa que hi hagi " una gran proporció de treballadors temporals com un mecanisme d'assegurança contra xocs adversos" , apunta el Fons . Els contractes indefinits es poden retribuir amb 20 dies per any treballat en cas d'acomiadament objectiu o pujar fins a 33 o 45 dies sinó s'al · leguen raons procedents . En el cas dels temporals , la seva indemnització serà creixent . Actualment està en 9 dies però pujarà a raó d'un dia per any fins a quedar en 12 dies .
L'FMI ​​ha avisat a més que la caiguda dels salaris que s'ha produït des de l'any 2010 no ha estat suficient per compensar l'excessiva pujada dels anys anteriors , el que segons l'estudi ha contribuït a l' augment de l'atur . " La reforma introduïda en 2012 promet una millora significativa en el funcionament del mercat laboral en reduir el dualisme , la rigidesa salarial i la manca de flexibilitat interna de les empreses" , assegura l'FMI en un estudi sobre com reactivar el creixement i l'ocupació en Europa .
Pel que fa als salaris , l'estudi subratlla que la compensació laboral nominal a Espanya va augmentar 6 punts percentuals i 4 punts en 2008 i 2009 , enfront de la moderació salarial a la resta de la UE. "Els salaris s'han moderat des de 2010 pels acords entre els agents socials , però la caiguda en la compensació laboral real des de 2010 no ha estat suficient per contrarestar el diferencial acumulat creat entre 2008-2009" , diu l'FMI .
"L'èxit de la reforma depèn de la seva aplicació : l'eficàcia de reformes passades es va veure menyscabada , en part , per una interpretació restrictiva per part dels tribunals" , avisa l'estudi .
" La reforma podria també reforçar harmonitzant la protecció dels contractes indefinits i temporals i eliminant la indexació i la pròrroga automàtica dels convenis col · lectius expirats ( ultraactivitat ) " , recomana el Fons . En l'actualitat la pròrroga dels convenis es limita a un any i la indexació existeix només si s'ha pactat en convenis d'empresa i treballadors . La recomanació general que van signar sindicats i patronal està deslligada ja fa anys de la inflació .
En absència de progressos prou ràpids per millorar la reforma laboral , l'informe aposta per preparar " plans de contingència , per exemple , avançant cap a un sistema optatiu per a la negociació col · lectiva" . Encara no està clar a què es refereix l'FMI amb aquests sistemes , cal recordar que la negociació col · lectiva és un acord privat entre parts , en aquest cas , entre treballadors i empresaris pel que ficar mà a la seva regulació seria una política clarament intervencionista .
Segons el FMI , l'elevada taxa d'atur a Espanya- que segons recorda no només està entre les més altes de l'OCDE sinó també entre les més contracícliques i volàtils - no s'explica únicament per l'esclat de la bombolla immobiliària sinó que " es deu en gran part a la rigidesa salarial , la insuficient flexibilitat de les condicions laborals i l'alt dualisme del mercat laboral " .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS