dimarts, 24 de desembre del 2013

"Ens volen arrabassar la Seguretat Social" . És millor un sistema de capitalització que un de repartiment ? . Què hi ha darrere de la disjuntiva entre el sistema de capitalització i el de repartiment ? .






 El sistema de capitalització és equivalent a un sistema privaten el qual cada treballador contribueix al seu propi fons de pensions ,cosa que té importants inconvenients econòmics i socials .El sistema de repartiment , en canvi , està basat en principissolidaris i les contribucions dels treballadors no es destinen a unfons personal sinó a pagar les pensions dels jubilats d'aquestmoment .
En conseqüència , darrere de la polèmica sobre la conveniènciad'un o altre el que hi ha és una posició o una altra sobre els termesen què es va a donar la solidaritat entre ciutadans d'una mateixasocietat i sobre en quina mesura s'està disposat a aconseguir unadistribució més igualitària i justa de la renda i la riquesa .
Afavoreix el sistema de capitalització l'estalvi i la inversió ? .
Segons els liberals , a diferència del que passa en el sistemade repartiment , on la recaptació es gasta immediatament , quanes constitueixen fons s'afavoreix l'estalvi i , en conseqüència, lainversió .No obstant això , la inversió no sempre depèn de l'existènciad'estalvi en l'economia sinó , més aviat , de l'existència d'opcionsde col · locació de capitals rendibles .D'altra banda, tampoc hi ha evidència empírica decisiva quepermeti identificar clarament els efectes reals dels diferentssistemes sobre l'estalvi .
¿ Perjudiquen al creixement econòmic dels sistemes derepartiment ? .
Segons els liberals el sistema de repartiment és un mecanisme deassignació de recursos que actua fora de l'òrbita del mercat i aixòsuposa un element de rigidesa i inèrcia per al funcionament de laeconomia que pot portar a deprimir l'activitat econòmica en unsistema d'intercanvi governat per la iniciativa privada d'mercat .

No obstant això , també es pot argumentar de formaalternativa afirmant que ni la magnitud d'aquesta pèrdua depossibilitats pot estimar amb precisió , ni un menorcreixement econòmic ( suposant que es donés ) hauria d'significar necessàriament un menor benestar social si vaacompanyat , per exemple , d'una distribució de la renda mésequitativa .
A més , en la mesura que els sistemes de repartimentproporcionen més garanties de rebre rendes en la jubilació ,suposen una injecció també més segura per la despesa queimpulsa l'activitat econòmica . Els liberals obliden massasovint que la pobresa i els baixos salaris són la font mésdirecta del menor creixement econòmic que diuen buscar .
¿ Incentiven els sistemes de repartiment la jubilació ? .
Una altra crítica dels liberals al sistema de repartiment és que, enproporcionar pensions la quantia és major a la contribuciórealitzada al llarg de la vida activa , incentiva la jubilació , disminuciónuint així l'oferta de mà d'obra i distorsionant el mercatde treball .

Com a contrapartida molt més raonable pot argumentsse que els problemes d'oferta de treball no solen procedir deels segments d'edat més propera a la jubilació .Si aquest argument liberal fora rigorós no s'entendria que lesgrans companyies financen pensions molt generoses als seus direc -tius perquè llavors estarien donant lloc al fet que es jubilessin abans .
Quin sistema està més preparat per protegir els més febles ? .
El sistema de repartiment té més capacitat per protegirefectivament als sectors més febles de la societat, el que al cap iala fi és un dels objectius que ha de perseguir un sistema deseguretat social .Com havíem vist abans , sota un sistema de capitalitzacióles persones que no hagin pogut estalviar durant llurvida laboral , o que ni tan sols ho haguessin fet , estarien destinadesa viure pràcticament en la mendicitat un cop assolida l'edat dejubilació .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS