dimarts, 29 d’octubre del 2013

Un inspector d'Hisenda costa a l'any a l'herald públic uns 100.000 € i pot detectar en un any uns 6.000.000 € en diner negre . Quant deixa d'ingressar cada any el sector públic per l'economia submergida ? La resposta l'acaben d'oferir dos experts en ' diner negre ' . I la seva conclusió és que fins al 8% del PIB s'esfuma pel respirador de l'economia informal . O el que és el mateix , uns 80.000 milions d'euros que fan desaparèixer empreses i el govern en general .






Per tenir una idea del que significa aquesta xifra , cal tenir en compte que és equivalent al que va recaptar l'any passat Hisenda per IRPF i Societats ( 83.607.000 ), el que posa de relleu la seva importància en termes econòmics .
El treball està signat pels economistes Santos M. Ruesga , catedràtic d'Economia Aplicada , i Domingo Carbajo , inspector d'Hisenda i amb una llarga trajectòria en l'administració tributària . Tots dos van formar part de la Comissió que va crear el Govern en temps de Miguel Boyer com a ministre d'Economia , per analitzar els efectes i les solucions per acabar amb l'economia submergida .
Aquelles conclusions van caure en sac foradat i 30 anys després , com diu l'informe , l'economia que funciona al marge de la llei , representa ja al voltant del 28% del PIB, cosa que converteix Espanya en el país de major creixement de l'economia submergida . Una dada ho certifica . Segons la seva investigació , l'economia informal representava el 2006 el 19,6% del Producte Interior Brut , però el 2010 ja suposava el 24,7 % i en augment. La causa hauria de veure amb la crisi , que ha disparat l'economia informal . Ara se situaria al voltant del 28% . Un volum tan ampli té un evident cost en termes de recaptació , i segons les seves estimacions , es mouria entre el 3 % i el 8% del PIB .
Entre les causes que expliquen aquest augment es troba la menor utilització de mitjans electrònics de pagament . Moltes empreses han eliminat el cobrament per no pagar comissions i en altres casos s'ha elevat el sostre a partir del qual es pot pagar per mitjans electrònics . Existeixen, a més , altres factors .
Pressió fiscal i diner negre
Els ajustos ( retallades ) han pogut afectar "de manera notable " als comportaments dels agents econòmics , ja que la major pressió fiscal pot incentivar la seva participació en l'economia submergida " com una manera de millorar el seu nivell de competitivitat" . Sobretot quan en un context de crisi els marges empresarials tendeixen a estrènyer .
El resultat és un fort augment de l'economia submergida . I de fet , segons les seves estimacions , per cada punt que augmenta l'economia submergida , els ingressos fiscals es redueixen , aproximadament , en 0,35 punts percentuals . És a dir , lleugerament per sobre de la tercera part del PIB .
Els autors de l'informe atribueixen aquest enorme creixement de l'economia submergida a un enfocament "excessivament nacional " d'aquesta problema . I apunten directament als paradisos fiscals ( centres off shore ) . " Estem assistint , sostenen , a un desplaçament de l'evasió tributària directa cap a la elusió fiscal més sofisticada" . I d'aquí que es reclami major col · laboració internacional .
Els experts asseguren que amb la cooperació cal que les autoritats modulen la seva activitat repressora , i en el seu lloc optin per una política planificadora que doni continuïtat a la lluita contra el frau fiscal al llarg dels anys . De la mateixa manera , es recomana que , al mateix temps, doni exemple des del costat de la despesa pública amb una " lluita decidida " per combatre la corrupció , que d'alguna manera legitima determinats comportaments .
Els experts consideren que una mesura efectiva pot ser eliminar les unitats monetàries de més valor en circulació , els bitllets de 200 i 500 euros, i que en començar la crisi sumaven per si sols el 71,2 % del total circulat a Espanya . Però és que actualment han pujat al 76,72% , mentre que a penes arriben a la meitat en la mitjana de l'eurozona i més van baixar en el mateix període .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS