dijous, 17 d’octubre del 2013

Més desiguals que mai . Això és el que volem estant dins d'Espanya? , O ens mereixem alguna cosa millor. Després d'una mica més de 30 anys de democràcia , la societat espanyola és més desigual que mai . La bretxa social és tal que situa Espanya molt lluny dels països del seu entorn , com França , Itàlia , o Portugal , i l'assembla a Bulgària i Lituània . L’impactes de la recessió en l'ocupació i les polítiques de retallades sense concessions han agreujat una situació que el país ja arrossegava des de lluny.








 Després d'una mica més de 30 anys de democràcia , la societat espanyola és més desigual que mai . La bretxa social és tal que situa Espanya prop de Bulgària i Lituània . L’impactes  de la recessió en l'ocupació i les polítiques de retallades han agreujat una situació que el país ja arrossegava de lluny .

Cinc anys de crisi , atur i retallades han fet que en poc temps la bretxa social a Espanya hagi crescut molt. No obstant això , el rècord espanyol de desigualtat porta dècades forjant . Informes i experts assenyalen que durant l'època de bonança econòmica , Espanya tampoc va ser capaç de reduir els seus nivells de desigualtat i pobresa . O el que és el mateix , el nostre model de desenvolupament no redistribueix la riquesa quan creix , mentre que quan es col · lapsa s'oblida de la lluita contra l'exclusió social i empitjora la bretxa social . "La nostra desigualtat té un component estructural important que la crisi ha agreujat . Durant l'època de bonança alguns països van aprofitar per reduir la seva desigualtat , però nosaltres no" , explica Luis Ayala , catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Rei Joan Carles i autor de diversos informes sobre desigualtat . Una dada : durant els anys previs a la crisi , quan Espanya creixia entre un 3% i un 4 % a l'any i l'ocupació feia el mateix , la taxa de pobresa penes es va moure .

 Lucía Vicent , investigadora Fuhem Ecosocial , assegura que el triomf del model neoliberal ha fet que durant anys s'hagi encoratjat el desmantellament dels serveis públics i la pèrdua de legitimitat de les polítiques públiques , el que , en el fons , implicava afavorir l'augment de les bretxes socials . " En temps de la bonança econòmica ens vam fer més vulnerables per arribar a aquesta situació . Un diagnòstic interessat de la crisi ha amagat que en les últimes dècades la societat s'ha anat polaritzant i que la desigualtat va créixer ja en els anys anteriors . De fet , aquesta creixent desigualtat ha estat determinant perquè la crisi s'hagi donat aquí amb tal intensitat " , diu Vicent .

Ja durant la recessió , la desigualtat a Espanya ha crescut de manera fulgurant : l'índex de Gini -que serveix per mesurar la bretxa social - va augmentar gairebé un 10% només en els dos primers anys de crisi . La recessió hauria suposat , per tant , un efecte regressiu sense precedents sobre la distribució de les rendes , que se suma a les dades mediocres que ja afectaven el país .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS