dimarts, 29 d’octubre del 2013

FRANCO , desnonat . Es demana exhumar les restes de Franco i donar-los a la seva família o traslladar-los a un "lloc més adequat" .






El PSOE vol que Francisco Franco aixequi el cap . El grup socialista al Congrés dels Diputats ha presentat aquest dilluns una proposició no de llei que reclama exhumar les restes del dictador , que ara reposen a la Vall dels Caiguts . Segons l'oposició , han de ser lliurats a la seva família o traslladats " al lloc que resulti més adequat" .
La iniciativa , signada pel diputat Odón Elorza , sol · licita també reubicar les restes de José Antonio Primer de Rivera per posar fi "a la jerarquia funerària" sobre les restes de les 35.000 víctimes que hi reposen , de manera que no ocupi " un lloc preeminent a la basílica en què destaqui sobre les altres víctimes " .
Pel diputat socialista , ha arribat el moment " per dignitat democràtica " que el conjunt de la Vall dels Caiguts sigui " resignificat " per a complir no només l'esperit de la Llei de Memòria Històrica sinó també al contingut de la norma ia les recomanacions l'informe d'experts .
" ESPAI DE DIGNIFICACIÓ , HONOR I HOMENATGE "
"És hora que la Vall dels Caiguts , un antic símbol de la repressió del nacional - catolicisme , es converteixi en un espai de dignificació , honor i homenatge a totes les víctimes dels dos bàndols de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura " , diu la iniciativa .
Elorza considera que Franco , "màxim exponent d'un règim totalitari contrari a la llibertat ia la dignitat de tota la ciutadania " no pot presidir un conjunt monumental que ha de servir per homenatjar la memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura posterior .
"És més , resulta imprescindible posar fi a l'actual jerarquia funerària que ofereix la basílica del Valle de los Caídos perquè constitueix una ofensa i trenca el principi d'igualtat de tractament causa de les restes de totes les persones que hi reposen ", denuncia .
Aquest és el text concret que , segons el PSOE , hauria d'aprovar la càmera ( pots llegir el text complet més avall ) :

    
" El Congrés dels Diputats insta el Govern a executar un Pla d'accions en el marc de l'Informe dels experts , d'acord amb les possibilitats pressupostàries , per resignificar i reconvertir la funció de la Vall dels Caiguts , com un espai per a la cultura de la reconciliació, de memòria col · lectiva democràtica , dignificació i reconeixement a totes les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura , que inclogui la gestió davant la institució eclesiàstica per efectuar l'exhumació de les restes d' FranciscoFranco i el seu trasllat fora de la Vall dels Caiguts a un lloc a decidir amb la família o en el seu cas al que resulti més adequat . I pel que fa a joseAntonio Primo de Rivera , la seva exhumació tindrà com a objectiu la seva reubicació perquè no ocupi un lloc preeminent a la basílica en què destaqui sobre les altres víctimes " .
Tot el pla d'accions sobre la basílica s'ha de desenvolupar , segons Elorza , en el marc de l'informe dels experts lliurat el 22 de novembre de 2011 i realitzat per encàrrec del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero .
En la seva opinió , és cert que la crisi redueix els recursos de l'Administració , però al seu parer hi ha "decisions simbòliques d'execució senzilla" que comporten una despesa " molt assumible " i que des de fa anys esperen un consens parlamentari , com és el cas dels enterraments de Franco i Primo de Rivera al Valle de los Caídos , " una assignatura pendent des de la transició " .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS