divendres, 11 d’octubre del 2013

Espanya retrocedeix 20 anys en Ajuda al Desenvolupament . El Govern continua retallant en aquesta partida . Aquest any destinarà 1.815 milions , 234 menys , deixant-la en 0,17% del PIB , nivells de 1990 . Els actors , condemnats a la precarietat . Funcionaris : " De seguir així arribarem al col · lapse de l'Administració" . Els pensionistes : "Estem farts" . El parany de Wert amb les beques . "Els pressupostos són la càmera de gas per als dependents" . Jo crec que no hem d'esperar més companys, no hi ha altra via que LA INDEPENDÈNCIA JA .






 "A mesura que creixi l'economia espanyola , el Govern tornarà a donar suport a una inversió en cooperació al desenvolupament generosa , intel · ligent i eficaç" . Són paraules del president de Govern , Mariano Rajoy , durant la seva intervenció en la 68 Assemblea General de les Nacions Unides , fa tot just una setmana .
No es pot dubtar que aquesta sigui la seva intenció , però la veritat és que no es correspon amb la realitat . Almenys amb la realitat que ven el Govern pel que fa a previsions de creixement econòmic . Si el passat 27 de setembre, la vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría anunciava amb orgull les seves previsions d'un creixement del 0,7% en l'economia per 2014 , aquesta millora no s'ha vist contemplada en la partida destinada a Ajuda Oficial al Desenvolupament ( AOD ) en els comptes per al 2014 .
Aquesta partida ha tornat a ser reduïda un altre any més . Concretament 234 milions d'euros menys que en els pressupostos de l'any anterior . Espanya destinarà 1.814,98 milions d'euros a Cooperació i Desenvolupament, un 0,17 % de la Renda Nacional Bruta ( RNB ) , equiparable al Producte Interior Brut ( PIB ) .
L'AOD ha vist retallat el seu pressupost consecutivament des de 2009 , any en què major percentatge de la RNB suposar amb un 0,46 %. Molt lluny del 0,7 % que marcava com a objectiu abans que la crisi econòmica esclatés . D'aquesta manera , l'AOD espanyola torna a índexs de 1990 , quan estava a la cua dels donants de l'Europa dels 15 . Ara ocupa el penúltim lloc , només per davant d'Itàlia , l'aportació és del 0,13 % del seu RNB . La mitjana a la UE és de 0,5 %. Fins i tot Portugal (0,27 %) i Irlanda ( 0,48 ) , països amb una conjuntura econòmica similar a l'espanyola, aporten més .Com afecta aquesta nova retallada a les ONG ? .
Des de la Coordinadora d'ONG per al desenvolupament d'Espanya ( CONGDE ) , que aglutina la majoria d'ONGD del país , la seva presidenta Mercedes Ruiz - Giménez es mostra indignada i preocupada , encara que tampoc li sorprèn molt que per quart any consecutiu l'AOD sigui víctima de la prioritat que la Constitució atorga als mercats per recuperar el que han prestat a un interès sucós .
" Aquests comptes suposen un cop mortal per a la cooperació" , assegura a Públic Ruiz - Giménez . No és la primera vegada que ho diu . Ha repetit aquesta mateixa frase des que, el 2010, el Govern de Zapatero " fes caure en picat l'aportació a AOD " , recorda la presidenta .
" Les subvencions a ONGD baixen en un 65% , 50 milions menys que l'any passat" , apunta Ruiz - Giménez , que recorda que "els convenis que signem amb l'Estat són accions importants per al desenvolupament amb programes de 4 anys " .
Però no són els diners públic que els arriba el que més li espanta la CONGDE , sinó el discurs buit del Govern . " Aquests comptes ens preocupen més enllà del que suposen per a les ONG . Rajoy ha promès davant l'ONU que , segons es vagi recuperant l'economia s'incrementaria l'ajuda , però tot i anunciar una millora, seguim baixant" , critica . "És una incoherència amb el que publicitant el Govern . A Rajoy se li omple la boca parlant davant les Nacions Unides del que Espanya contribueix en la lluita pobresa i en la defensa dels Drets Humans i en Cooperació al Desenvolupament, mentre dona un cop novament als pressupost per a cooperació " , resumeix la presidenta de la coordinadora .AECID , en "perill de desaparició " .
"Una altra preocupació afegida és referent a l'AECID ( Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament) " , prossegueix Ruiz - Giménez . I no és per menys. Segons l'informe sobre els PGE 2014 per a l' AOD , elaborat per aquesta coordinadora , l'agència comptarà amb 36 milions menys , un 14 % de reducció , i acumula des de 2011 una retallada del 74% dels seus recursos . A més , l'AECID segueix perdent importància , ja que només gestionarà el 12% del total pressupostat l'AOD .
" Tenim por que es debiliti tant que desaparegui . Això seria un cop molt fort per al nostre sistema de cooperació i per a les ONGD , perquè rebem el nostre pressupost per desenvolupar projectes a través de l'AECID ", adverteix .
En definitiva, els pressupost que Montoro i Rajoy han anomenat " de la recuperació" , són per a la presidenta de la Coordinadora d' ONG per al Desenvolupament d'Espanya "els de la incoherència i el que van a incrementar la pobresa a tant a nivell nacional com en altres contextos en què tenim responsabilitats i suposa un cop mortal en matèria de Cooperació per al Desenvolupament " , conclou .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS