dimarts, 22 d’octubre del 2013

Ara aquest govern ens vol cobrar per posar-nos bruns a la platja . Els consumidors a través d'instal · lacions fotovoltaiques (els panells solars ) , petita i mitjana eòlica i altres tecnologies , diuen que el nou impost a l'autoconsum energètic els aboca a l'economia submergida . L'impost ( peatge de respatller) que introdueix el Reial decret a l'autoconsum i la pujada dels costos fixos en el rebut de la llum disparen els terminis d'amortització de les instal · lacions per a producció i consum d'energia pròpia .




L'autoconsum a través d'instal · lacions fotovoltaiques (els panells solars ) , petita i mitjana eòlica i altres tecnologies serà una solució menys rendible per rebaixar el cost que paguen els usuaris en la factura de la llum després de la reforma que ha presentat el Govern. Les noves condicions per al sector elèctric contemplen un impost - peatge de suport - que hauran de pagar els productors d'electricitat per a consum propi.
Amb el nou repartiment de costos de la factura de la llum , que puja a la part fixa i baixa en la variable , es penalitza directament l'eficiència energètica . El consumidor preocupat per no gastar molta electricitat ja no estalviarà tant en el seu rebut . Aquesta nova mesura anunciada pel Ministeri d'Indústria que castiga l'estalvi contrasta amb un altre Reial Decret , de 5 d'abril , pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis i que obliga a passar un seguit de requisits als propietaris dels habitatges per estalviar energia .
Davant les constants pujades a la factura de la llum dels últims temps , més del 70 % en sis anys , moltes persones van optar per instal · lar al sostre de casa seva o dels seus petits negocis plaques solars que generaran electricitat i estalviar part de la factura . Ara aquestes mateixos usuaris estan pensant molt seriosament en declarar insubmisos o directament desenfucharse de la xarxa .
És el cas de Ricard Jornet , un empresari hostaler que va apostar per l'autoconsum instantani i l'eficiència en el seu restaurant Lasal del Varador , a Mataró . Va ser el primer projecte solar a tot Europa viable sense primes ni ajudes de cap tipus . Amb motiu de la Fira Intersolar de Munic, el passat 19 de juny, va rebre el premi al millor projecte solar per la instal · lació d'autoconsum solar de 8 quilowatts . Un mes després , i després de la reforma del Govern , Jornet diu " veure obligats moralment a de tornar el premi ja que amb el nou Reial decret que entrarà en vigor ja no són rendibles" .
Amb les plaques solars que instal · lar al sostre del seu local podia permetre baixar els preus de la seva carta gràcies a l'avantatge competitiu respecte a la resta de restaurants de la zona que li proporcionava l'estalvi aconseguit en la factura de la llum . " Personalment crec que es pot apostar per l'ecologia dins de l'economia" comenta Jornet " ens beneficia a nosaltres que estalviem , beneficia el client que gaudeix de millors preus i més contribuïm a millorar el medi ambient" .
Respecte al peatge de suport que preveu imposar el Govern a l'autoconsum , aquest empresari que va apostar per la coberta solar al seu restaurant assenyala que "és molt greu el que van a fer , o em faig insubmís o m'aïllo energèticament parlant , no tinc intenció de pagar aquest nou impost perquè em sembla molt injust . Vaig fer la instal · lació al desembre de 2012 que em va costar 13.500 euros , sense cap tipus d'ajuda ni subvenció i ara ens destrossen tot el pla d'estalvi previst " .
Ricard Jornet té clar que tots aquests " despropòsits " són deguts al fet que " les grans empreses del sector elèctric estan veient com se'ls està acabant el negoci . Està creixent l'autoconsum instantani enormement en els últims temps i volien donar la volta a la situació per seguir obtenint beneficis " . Amb la nova regulació Lasal del Varador aconsegueix un 48,6 % menys d'estalvi . Un projecte d'aquestes característiques , en què es mira la rendibilitat a llarg termini , va ser sotmès a un estudi de SolarTradex que va concloure que amb la nova regulació , en 20 anys , l'estalvi acumulat passa de gairebé 38.000 euros abans que ara sigui de una mica més de 10.000 .
Segons adverteixen fonts del sector , la nova normativa pot portar a que molts usuaris es submergeixin , és a dir , facin autoconsum sense declarar per evitar el peatge de suport . El Govern ja ha contemplat aquesta possibilitat i obliga que tots els usuaris d'autoconsum a través de fotovoltaica s'inscriguin en el registre oficial en el termini de dos mesos des que entri en vigor el Reial Decret . En cas contrari , s'enfrontaran al tall de subministrament o sancions que poden arribar fins als 30 milions d'euros . Sorgeix el dubte de com es perseguirà el frau en el sector ja que sembla poc versemblant que s'inspeccionin les cases a la recerca d'instal · lacions solars .
Beneficis retallats
Aquesta manera d'autoabastiment energètic , a més del benefici evident que produeix a la butxaca de l'usuari, genera un important quantitat d'efectes positius que detalla la Plataforma per a l'impuls de la generació distribuïda i l'autoconsum energètic . No suposa cap cost per al sistema elèctric; aconsegueix major eficiència energètica en evitar les pèrdues per transport perquè l'energia es produeix prop dels punts de consum; disminueix la despesa en combustibles fòssils i la dependència energètica d'Espanya amb l'exterior; permet un estalvi a través de la reducció d'emissions de CO2 i aconsegueix canalitzar l'estalvi privat cap a una inversió local i propera que beneficiaria tota la societat .
Les associacions que aposten per l'autoconsum asseguren que amb la nova regulació , tots aquests beneficis es reduiran . El nou impost que s'aplicarà ( peatge de respatller) portarà a uns períodes d'amortització de les instal · lacions d'autoconsum molt més elevats del que podien ser amb la normativa anterior al Reial decret anunciat per l'Executiu fa unes setmanes . L'Associació per a l'estalvi i l'eficiència energètica ( ANAE ) assegura que el període d'amortització d'una instal · lació ara serà de 17 anys mentre que abans de la nova regulació era de 5,7 .
Diverses empreses d'instal · lació i posada en marxa de plaques solars per a autoconsum , la tecnologia més utilitzada dins de les renovables , asseguren que la desconfiança s'ha estès entre els clients i alguns s'han fet enrere després de l'anunci de l'esborrany del Reial Decret que va anunciar el Govern . " Fins al setembre o octubre que entrin en vigor les reformes definitivament no podem fer comptes , ara mateix el sector està aturat i diversos clients interessats en l' autocosumo s'han fet enrere després de conèixer el nou panorama " asseguren des de l'empresa burgalesa d'instal · lacions fotovoltaiques Abasol . Per la seva banda, l'Organització de Consumidors i Usuaris ( OCU ) considera que "el Govern legisla en contra dels autoconsumidores d'energia" .
A tota la restricció en autoconsum cal sumar que es prohibeix el mix energètic , és a dir , no es poden instal · lar simultánemamente dues tecnologies diferents , per exemple , plaques solars combinat amb minieólicos .
UNEF , la principal associació empresarial del sector , calcula que les llars pagaran al voltant d'un 27% més d'impostos per consumir l'energia pròpia que un usuari que la prengui de la xarxa convencional . Si la potència contractada és major , com succeeix en el cas de les indústries , les diferències augmenten . El peatge de suport pot arribar a ser , en determinades condicions , fins al 2.360% més cara que si es consumís de la xarxa , el que fa que un projecte d'autoconsum en la indústria sigui completament inviable ( Veure taula ) . " És que això és com si algú que té un hort a casa i planta els seus tomàquets hagués de pagar un impost per menjar-se'ls " comenten fonts d'UNEF .
L'Associació Espanyola per a la Qualitat en l'Edificació ( Asece ) considera que el peatge de suport a l'autoconsum instantani és il · legal i així ho ha fet saber a la Comissió Nacional de l'Energia , que ha d'emetre en les pròximes setmanes un informe no vinculant en què valori l'esborrany del Reial decret que li ha presentat el Govern .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS