dimarts, 15 d’octubre del 2013

73è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys .L'afusellament del President Lluís Companys, un crim impune en la memòria dels catalans i catalanes .





 Fa pocs anys els presidents Helmut Kohl i François Mitterrand van demanar perdó per la deportació de Companys al règim del General Franco, mentre periodistes destacats pel seu espanyolisme fan apologia de l'assassinat de l'únic president d'Europa per part d'un règim feixista

Els cònsols de la República francesa i Alemanya van articipar en un acte de desgreuge en el seixanta-vuitè aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys, poc abans de l'octubre del 2008. Anteriorment, l'any 1990, el canceller alemany Helmut Kohl i el president francès François Mitterrand havien demanat disculpes per la deportació de Companys al règim del General Franco.

En aquest sentit, la Comissió de la Dignitat i el Departament de Vice-presidència de la Generalitat van realitzar un acte amb la participació de la cònsol d'Alemanya, Christine Gläser, i del cònsol de França, Pascal Brice, un acte de desgreuge per part d'aquests dos estats europeus per demanar perdó per haver col·laborat amb els crims del franquisme.

L'estiu del 1940 es autoritats franceses i la Gestapo van lliurar a la policia franquista el president Companys, a partir de les gestions de Luis Serrano Suñer. Poc després els militars espanyols el van executar al Castell de Montjuïc. Es tracta de l'únic president europeu extraditat i assassinat pels responsables d'un Estat. El mateix cas i el mateix crim que es va cometre amb el mataroní i ministre de Treball Joan Peiró.

Apologia dels crims feixistes per part d'un periodista de nissaga nazi .

El periodista i columnista destacat pel seu espanyolisme Hermann Tertsch va justificar fa pocs dies l'assassinat del President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys. Amb una piulada el tertulià habitual d'Intereconomia i periodista de l'ABC i Telemadrid, i també fou corresponsal, redactor en cap, subdirector i cap d'opinió d'El País, va fer apologia del crim del President Companys.  Tertsch va escriure la piulada "ERC es querellarà contra l'Estat per l'afusellament de Companys. De les poques execucions de Franco que hauria aplaudit tota democràcia" amb motiu que ERC havia anunciat portar el sumari contra Companys a la justícia argentina."

Tertsch, fill d'un refugiat nazi protegit des de Madrid .

Diversos mitjans, entre els quals Nació Digital, es van fer ressò del fet que Hermann Tertsch és fill d'Ekkehard Tertsch (Viena 1906-Madrid 1989), un membre del partit nazi a Àustria que va escapolir-se de les forces aliades disfressat de capellà catòlic. Després va comptar amb la protecció de l'Estat franquista, amb molt bons contactes amb els responsables del règim.

La notícia destaca que "Tertsch va ser un afiliat primerenc al Partit Nazi a la seva Viena natal. Després de l'ocupació d'Àustria per part de l'exèrcit alemany va ascendir en l'escalafó de les Sturmabteilung (forces paramiliars al servei d'Adolf Hitler), arribant primer al grau  d'Oberrsturmführer (gener del 39) i, més tard, al de Sturmbannführer."

El pare Tertsch va exercir de periodista, com el seu progenitor, i va aconseguir amb el temps la rehabilitació per part del govern federal austríac, des d'on va realitzar càrrecs de corresponsal. Ekkehard Tertsch, l'antic membre del partit nazi, va demanar ser enterrat al Valle de los Caídos, el cementiri monumental del feixisme en la seva versió espanyola i símbol de la "reconciliació" projectada pel franquisme sobre els republicans derrotats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS