dijous, 10 d’octubre del 2013

12 D'OCTUBRE DIA DE LA INVASIÓ GENOCIDA ESPANYOLA , VERGONYA DE LA HUMANITAT : RES A CELEBRAR AQUEST DIA DE HOLOCAUST NATIVO AMERICÀ . ¿ Això és el que uneix alguns , i volen que el poble de Catalunya comparteixi el mateix? .






El " descobriment " d'Amèrica- dit des d'una lectura interessada de la història- , o el que amb més precisió podem anomenar " l'inici del món modern capitalista" , és un fet d'una transcendència sense igual : inaugura un escenari nou que posa les bases per a la universalització de la cultura de l'imperi dominant , ja a escala planetària en aquell temps , molt més solidificat en l'actualitat , cinc segles després. L'imperi dominant era l'incipient - però ja avassallador - capitalisme europeu: manera de vida occidental , podria dir ara , o lliure empresa , o economia de mercat . L'arribada dels europeus a terra americana i la seva posterior conquesta va ser la saba vital que va alimentar la seva expansió .
Aquestes circumstàncies de la història col · loquen aquesta trobada de civilitzacions en la perspectiva d' una relació absoluta i radicalment desigual , en termes estrictes ser més que una "trobada " : va ser la subjugació d'una sobre una altra . Va ser, en principi , una invasió militar , seguida després d'un submissió cultural . Hi va haver vencedors i vençuts , sense cap dubte , pel que la idea d'" trobada " és massa feble , ingènua en el millor dels casos . O hipòcrita . El 12 d'octubre marca la irrupció violenta de l'avidesa europea al món , portant-se per davant- religió catòlica mitjançant - tota forma de resistència que se li oposés , i fent de la seva cultura l'única vàlida i legítima . En aquest sentit , llavors, el que es produeix en aquest llunyà 1492 és , amb més exactitud , una topada . Per cert , surten millors aturats del mateix els que posseïen la més desenvolupada tecnologia militar . I per al cas, van ser els espanyols .
Han passat 518 anys des d'aquell crit , i cap habitant originari del continent americà se sent " descobert" . En realitat no hi ha res a celebrar el 12 d'octubre , no hi ha " dia de la raça " o " dia de la hispanitat " que vingui al cas. Hi ha una història forjada a sang i foc , segueix havent-hi una ferida oberta , i fonamentalment hi ha un deute no saldat.
D'altra banda : què "raça " ? La història l' escriuen els que guanyen , de manera que aquest topada de civilitzacions va ser explicat pels vencedors -els espanyols , per al cas -en la forma de " gesta ", de " gesta gloriosa " . Segurament els pobles americans no tenen la mateixa versió . No diguem la població negra d'Àfrica, que més tard va ser trasplantada al continent " descobert" com a mà d'obra esclava . Quina és la proesa en tot això ? Si a algú beneficiar tot això , segur que no va ser ni als africans ni als americans .
Molt temps ha passat des de l'arribada dels europeus al "Nou Món ", la història va seguir el seu pas , i d'aquell moment inaugural del capitalisme avui tenim un Nord desenvolupat ,opulent , i un Sud que es debat en la pobresa i la dependència . Per cert que molt ha canviat el món en aquests més de cinc segles . Que "la roda de la història hagi avançat " és una qüestió oberta que crida a la discussió , per a les grans civilitzacions com la inca , l'asteca , la maia , no sembla que aquest " descobriment" hagi tingut grans beneficis . Pel capitalisme europeu , va ser la seva acumulació originària , la seva empenta inicial .
Avui , 518 anys després del crit que començava a canviar la història , els pobles americans ( hi ha qui els anomena precolombinos ) no s'han recuperat encara del trauma que va significar l'arribada "de l'home blanc" , de grans civilitzacions , tan o més desenvolupats que els europeus , van passar a ser mà d' obra gairebé esclava , destruyéndoseles bona part del seu ric patrimoni cultural .
Es pot netejar aquesta ofensa ?
La història va seguir el seu curs , la història oficial , aquella que compten els guanyadors , va intentar esborrar aquestes grans cultures transformant als seus membres en ciutadans de països inventats en aquests últims segles : els inques van passar a ser peruans , els maies guatemalencs , els aymarásbolivians , els asteques mexicans , etc . Les terres saquejades en la conquesta , els recursos robats i enviats a Espanya- que van acabar enriquint a l'emergent indústria europea - , els milers i milers de vides d'amerindios segades , la humiliació a què es va sotmetre als pobles americans , la prostració històrica a la qual se'ls va condemnar i de la qual avui , com a Tercer Món , costa tant remuntar ... es pot rescabalar ? Qui ho pagarà? Com ? El lliurament del Premi Nobel de la Pau a la dirigent maia - quiché Rigoberta Menchú el dia del 500aniversari de l'inici de la conquesta és un bon gest , però no n'hi ha prou .
El 12 d'octubre , més que dia de festeig (què festejar ? ) Hauria de ser un dia de vergonya humana . El suposat " Descobriment d'Amèrica" ​​, hauria ja de conèixer i ensenyar com la " Invasió d'Amèrica" ​​, o com la " Massacre Americana " , potser la més significativa de la història de l'Home modern . La denominació del 12 d'octubre com a "Dia de la Raça " és una clara expressió de dominació que exerceixen els poders sobre l'educació i els mitjans de comunicació . Alguns estan optant per cridar al 12 d'octubre com a "Dia de la Resistència Indígena " , encara que possiblement tampoc aquest nom reflecteixi amb exactitud la crida a reflexionar sobre el passat , però principalment sobre el present , al qual hauria estimular-nos.Aquesta no pot ser una data de celebració , sinó que s'ha de convertir en una jornada de reflexió i lluita , de conscienciació , d'unió .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS