diumenge, 22 de setembre del 2013

La Brigada Politicosocial del franquisme principal cos policial repressor de la dictadura de Francisco Franco . "Ens va torturar gent de la nostra mateixa generació , amb només 23 o 24 anys" . "Em van tenir penjat per una finestra , emmanillat amb les mans enrere i subjectant només pels peus , vaig creure que em tirarien " explica una de les víctimes , "al meu pare li havien torturat fins a la mort , un amic del meu pare va morir allà " , explica Luis Pérez , una de les moltes víctimes de les tortures comeses per la Brigada Politicosocial .






"Al meu pare li havien torturat fins a la mort , un amic del meu pare va morir allà" , explica Luis Pérez , una de les moltes víctimes de les tortures comeses per la Brigada Politicosocial , principal cos policial repressor de la dictadura de Francisco Franco . "Em van penjat per la finestra per la que havien tirat a Grimau , emmanillat amb les mans enrere i subjectant només pels peus , vaig creure que em tiraven " ( ... ) "Em van tenir penjat una bona estona perquè parlés , i el un altre [ policia ] aprofitava per dir : ' et mataran igual que Grimau , digues un nom ' ", recorda Pérez .
Com ell , un grup de persones torturades per la policia del règim - que també s'han adscrit a la querella contra els crims del franquisme que tramita la jutge argentina María Servini de Cobria - han elevat la seva veu en un nou i encara inacabat treball audiovisual de Jordi Gordon , autor de La cultura vigilada , documental en què nombrosos intel · lectuals i artistes , com Caballero Bonald , Juan Marsé , Raimon o Pere Portabella , recordaven alguns dels foscos episodis viscuts durant la dictadura .
La publicació d'aquests nous testimonis coincideix amb la visita oficial a Espanya del Grup de Treball de l'ONU sobre desaparicions forçades o involuntàries ( GTDFI ) , que tindrà lloc del 23 al 30 de setembre , i per a la qual la plataforma per la " Comissió de la Veritat sobre els crims del franquisme " -que també ha llançat un altre document audiovisual - ha preparat una campanya de denúncia .
Precisament , la Plataforma s'entrevistarà dimarts que ve amb els representants de l'ONU per fer-los arribar un informe amb la situació d'abandonament que pateixen les víctimes del franquisme i els seus familiars , dies després que la jutge Servini hagi ordenat la detenció quatre ex funcionaris de seguretat acusats de tortures : l'ex guàrdia civil Jesús Nines Aguilar , el exescorta de Franco i de la Casa Reial Celso Galván Abascal , l'excomissari José Ignacio Giralte González , i l'exinspector de la Brigada Politicosocial José Antonio González Pacheco , conegut com Billy El Niño .
"Em van trencar el nas d'un culata i em van obrir el cap ... és probablement la detenció en què més em van torturar " compta un altre dels agredits , José María Galante , en el pròxim documental de Gordon . "Vaig ser emmanillat al radiador , tombat , amb dos policies fent torns colpejant les plantes dels peus en tandes molt llargues - de vint minuts a mitja hora - i el tercer policia darrere colpejant la trobada del coll i les espatlles . ens torturar gent de la nostra generació , ens va torturar gent que tenia 24 anys , o 23 " , recorda Acacio Puig , un més dels que van ser víctimes dels torturadors franquistes , que fins ara han gaudit de la més absoluta impunitat .
No obstant això , la Plataforma per la Comissió de la Veritat sobre els Crims del Franquisme - una iniciativa que impulsen més de cent associacions memorialistes i de víctimes del franquisme - i la Justícia argentina ja han assolit fites que al nostre país mai es van aconseguir - - o no es va voler aconseguir - .
Segons les actuacions de l'exjutge Baltasar Garzón , la repressió franquista va deixar al menos113.000 desapareguts i uns 30.000 nens apropiats pel règim que van ser sostrets a les famílies republicanes .

1 comentari:

  1. Gràcies per fer-ho públic. Eduard, Aquestes coses no es poden oblidar. Es la part de la història que ens han negat conèixer.

    ResponElimina

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS