dijous, 26 de setembre del 2013

El Govern defensa anomenar " Generalísimo " a Franco per no perdre el costum . Apel · la a la Reial Acadèmia de la Història com a argument d'autoritat .






"Màscara mortuòria del Generalísimo D.Francisco Franco Bahamonde " . És el text que figura en el cartell explicatiu col · locat al costat d'aquest objecte al Museu de l'Exèrcit , ubicat al alcàsser de Toledo , un recinte que sembla immune al pas del temps . En una resposta parlamentària , el Govern justifica en motius històrics i ' lèxics ' l'ús d'aquest superlatiu que Franco es autoconcedió en una mostra més de la seva megalomania dictatorial . Argumenta que és com se l'anomenava a l'època i s'ha d'entendre , per tant , com un " bagatge cultural" .
A més , l'Executiu es recolza en la Reial Acadèmia de la Història - la mateixa institució que va desencadenar la polèmica amb el seu Diccionari Biogràfic Espanyol, en dir que Franco va ser autoritari , però no totalitari - . Va ser aquesta acadèmia què es va ocupar " de la revisió dels textos " i va donar el seu vistiplau al terme Generalísimo aplicant " estrictes criteris museogràfics " .
La qüestió arrenca d'unes preguntes parlamentàries per escrit formulades el passat mes d'abril pel diputat de la formació independentista basca Amaiur Jon Iñarritu , que va demanar explicacions al Govern pel contingut del cartell explicatiu que acompanya la màscara mortuòria de Franco . El Govern va contestar el 28 de juny amb una línia : "Els panells informatius dels museus públics es realitzen amb criteris museogràfics i historiogràfics " .
Iñarritu no es va conformar amb aquesta escarida resposta, i va reiterar les seves preguntes , que reclamaven més les raons per les que , en el mateix cartell explicatiu , s'incloïa el símbol de la Creu Llorejada de Sant Ferran , amb el lema " Herois d'Espanya" . El parlamentari plantejava , entre altres , aquestes qüestions : " ¿ Considera el Govern que Franco va ser un heroi d'Espanya? " , " A què respon la decisió de qualificar a Francisco Franco com el Generalísimo - títol que es va concedir a si mateix i està vinculat al Franquisme - i no com a Dictador ? . i "Té intenció el Govern de modificar aquesta denominació ? "
El Govern, en escrit datat el passat 26 de juliol, ha tornat a contestar per escrit al diputat , en aquesta ocasió de forma menys breu , i donant per fet , implícitament , que no modificarà la denominació de Franco com Generalísimo .
" El títol de ' Generalísimo ' va estar vigent en el seu moment històric i forma part del lèxic de l'època en què va ser utilitzat i per tant, del seu bagatge cultural" , assenyala l'Executiu . "Al llarg del discurs museogràfic s'utilitza com a element textual identificatiu i no va ser motiu d'objecció per part del grup d'experts de la Reial Acadèmia de la Història que es va ocupar de la revisió dels textos , que com ja es va indicar es van elaborar amb estrictes criteris museogràfics " .
Afegeix també que "tots els personatges que posseeixen la Creu Llorejada de Sant Ferran que estan representats en el Museu de l'Exèrcit han estat tractats de la mateixa manera" . No pot precisar amb exactitud la data des de la qual la màscara mortuòria està emplaçada a la vitrina actual , però apunta a una forquilla entre els anys 2009 i 2010 , i pel que fa al símbol i el lema , al voltant de 2010 .
La inscripció que acompanya la màscara mortuòria del dictador , i la pròpia exhibició de l'objecte, podria tenir dubtós encaix en la Llei de Memòria Històrica aprovada pel Parlament el 2007 , que exigeix ​​"la retirada de mencions commemoratives d'exaltació , personal o col · lectiva , de la revolta militar , de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura " .
La Llorejada de Sant Ferran és la condecoració militar espanyola més important , i distingeix un valor heroic " en servei i benefici d'Espanya" . Franco la va obtenir al maig de 1939 , a l'inici de la seva pròpia etapa dictatorial , a través d'un decret signat per dos subordinats ( el vicepresident del Govern i el ministre de Defensa de llavors ) .
Pel que fa a la màscara mortuòria , va ser realitzada en bronze el dia de la mort del dictador (20 de novembre de1975 ) , per Santiago de Santiago .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS